Navigare necesse est, 2014, podrumi Dioklecijanove palače / Basment of Diocletian´s palace, solo exhibition












Frane Šitum / Navigare necesse est

7. - 18. SRPNJA 2014. U DIOKLECIJANOVIM PODRUMIMA
Rad prikazuje brodski “akt” kojega različite silnice usmjeravaju, koče ili mu pak održavaju ravnotežu, ovisno o trenutku ili percepciji promatrača. Istovremeno je statičan i dinamičan, duhovan ili fizički iznemogao, težak. Na tim kontrastima konstrukcije i dekonstrukcije uobličen je ovaj objekt koji je zamišljen kao instalacija u prostoru i koji dominira prostorom.

Prostor Dioklecijanovih podruma sigurno sadrži karakteristike dominantnog i nekad su one vrlo nezahvalne za izlagačku namjenu. 
Iz ovog razloga razmišljao sam više o međuodnosima prostora i skulpture nego o samoj finalnoj estetici skulpture.
Glavni cilj i težnja ovog rada je da se dogodi ambijent u ambijentu, prostor u prostoru, dojam u dojmu; dva raznorodna tijela koja u svom “sukobu” nadopunjavaju i ističu jedan drugoga.
Dioklecijanovi podrumi su idealno mjesto za ovaj rad jer svojim fizičkim, povijesnim i psihološkim dojmom guši ovaj objekt koji, s druge strane, ne pruža otpor već se stvara napetost koja se oslobađa kroz drvene vertikale.
Ovakve okolnosti i uvjeti trebale bi potaknuti osobni intimni osjećaj svakog pojedinca koji bi se barem na sekundu uputio na put ovim brodom koji baš i ne drži vodu…

Frane Šitum

Primjedbe

Popularni postovi